Se pare că Einstein spunea: „Să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții rezultate diferite este definiția nebuniei”. Am putea spune, mai degrabă, că este definiția fixității (blocaj al creativității).
De ce insistăm să gândim sau să acționăm în aceeași manieră, în ciuda consecințelor negative sau a lipsei rezultatelor dorite?
Motivele pot fi multiple:
Luăm de-a gata unele „lucruri” pe care le-am învățat, pe care le-am tot auzit, când de fapt sunt greșite sau parțial corecte. Tindem să apreciem drept corect ceva ce ne este familiar. Și atunci, creativitatea noastră lasă de dorit. Un exemplu: ținem iar aceeași dietă de slăbit și ne așteptăm ca de data asta să nu ne mai reîngrășăm.
Mai putem da dovadă de fixitate funcțională din cauza faptului că suntem prea „atașați” de problemă și ne este greu să fim obiectivi. Pentru altcineva, soluția poate fi evidentă, așa că nu strică să mai auzim și alte perspective.
Mai facem același lucru în mod repetat și ne așteptăm la alt rezultat pentru că avem prea multă experiență în rezolvarea de probleme. Nu, nu e nicio greșeală, e contraintuitiv, dar asta ne poate face mai puțin creativi, conform unor experimente. Asta pentru că ne formăm tipare de acțiune ce se potrivesc multor probleme, dar nu tuturor problemelor.
”Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat”. Prin urmare, dacă ceva nu funcționează, fă ceva diferit!
Dacă iți dorești să afli metode și soluții eficiente ce pot fi puse în aplicare pentru produse educaționale (cursuri online, eBook-uri sau alte produse digitale), te pot ajuta pentru a le așeza într-o formă plăcută și agreată ușor de către cursanți.
Nu este nimic condiționat, doar lasă-mi mesaj și putem face totul simplu și eficient. Consultanța e gratuită , așa că nu ezita să mă contactezi.